
No. 82,210 

IN RE: ADVISORY OPINION 
TO THE GOVERNOR - 
DUAL OFFICE-HOLDING 

[January 20,  19941  

The Honorable Lawton Chiles 
Governor, State of Florida 
The Capi to l  
Tallahassee, Florida 3 2 3 9 9 - 0 0 0 1  

Dear Governor Chiles: 

We acknowledge receipt of your communication of August 

10, 1 9 9 3 ,  requesting our opinion concerning your executive powers 

and duties to appoint members of a community college’s board of 

trustees.’ Omitting the formal parts, your letter reads as 

follows: 

By letter dated A p r i l  16, 1993, I requested an 
advisory opinion of the Court on a question that 
affects my authority to suspend an officer from 
public o f f i c e .  That question, in great measure, 

We have jurisdiction pursuant to article IV, section l ( c )  
of the Florida Constitution. 



turns on the issue of whether a school board 
member is a district officer. 

A somewhat related issue has arisen regarding my 
appointment power, which turns on the issue of 
whether a member of the  board of trustees of a 
community college is a district officer OT a 
state officer. Therefore, pursuant to Article 
IV, Section l(c) of the Constitution of the State 
of Florida, I have the honor to request your 
written opinion concerning my executive powers 
and duties under Article IV, Section l(f) of the 
Florida Constitution. This Court has previously 
determined that such a request is within the 
purview of Article IV, Section l(c) of the 
Constitution of the State of Florida by 
responding to similar requests. See, e . a . ,  
Advisory Opinion to the Governor, 1 So.2d 636 
(Fla. 1941); In re Advisorv ODinion to Governor, 
15 So.2d 765 ( F l a .  1943); and In re Advisory 
ODinion to the Governor, 132 So.2d l(Fla. 1961). 

The dual office holding provisions of the state 
constitution prohibit a state, county or 
municipal officer from holding another state, 
county or municipal office. Art. 11, Section 
5(a), F l a .  Const. The Attorney General has 
opined that a member of a community college board 
of trustees is a district officer and therefore 
is not subject to the prohibition against dual 
office holding. Op. Att'y Gen. Fla. 80-16 
(1980); Op. Att'y Gen. Fla. 75-153 (Fla. 1975). 
However, the Florida Senate is of the view that a 
community college board member is a state 
officer. In light of its conclusion, the Senate 
has refused to confirm appointments by my 
predecessors of community college board members 
who are already municipal, county or state 
officers. 

I feel confident that if the office is determined 
to be a district office, then the dual office 
holding prohibitions would not apply. The 
records of the 1968 Constitutional Revision 
Commission indicate that district officers were 
intentionally excluded from the constitutional 
prohibition against dual officer [sic] holding. 
The Commission proposed Amendment 40 to replace 
Article 16, Section 15 of the 1885 Constitution, 
which related solely to dual office holding on 
the part of state officers. The Commission's 
purpose was to extend the prohibition to other 
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officers. At one point in its deliberations, the 
Commission adopted an amendment that prohibited 
dual office holding by state, county, district or 
municipal officers. Upon reconsideration, the 
word "districtvv was stricken. 

Several public officers, both municipal and 
state, have expressed their interest in serving 
on a community college board of trustees. I am 
unsure whether these officers are eligible for 
appointment. I therefore have the honor to 
request your written opinion as to: 

Whether a member of a community 
college board of trustees is a 
district officer o r  a state officer 
for purposes of my appointment 
authority pursuant to Article IV, 
Section l(f) of the Constitution of 
the State of Florida. 

The question of whether a member of a community college 

board of trustees is a district officer o r  a s t a t e  officer is 

critical because article 11, section 5(a) of the Florida 

Constitution2 prohibits a state, county, or municipal officer 

from simultaneously holding another state, county, or municipal 

office. We conclude that a member of a community college board 

of trustees is a district officer, so the dual office-holding 

prohibition of article 11, section 5 ( a )  does not prevent a state, 

county, or municipal of f i ce r  from serving on a board. 

The Legislature has established boards of trustees to 

operate the state's community colleges. 55 240.313, 240.319, 

Fla. Sta t ,  (1993). The Governor appoints trustees, subject to 

the approval of four members of the state Board of Education and 

Article 11, section 5(a)  says in relevant par t :  "NO 
person shall hold at the same time more than one office under the 
government of the state and the counties and municipalities 
therein . . . . I v  
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confirmation by the Senate. 5 240.313(3), Fla. Stat. (1993). In 

the past, governors have appointed state, county, or municipal 

officers to serve on boards of trustees. 

The Attorney General has issued opinions concluding that 

state, county, or municipal officers can serve on a community 

college's board of trustees because they are district officers 

who are not subject to the dual office-holding prohibition of 

article 11, section 5(a). Despite these opinions, the  Senate has 

maintained that board members are state officers. The Senate has 

thus concluded that allowing state, county, or municipal officers 

to serve on a community college's board of trustees would 

constitute dual office-holding in violation of article 11, 

section 5(a). 

We find the reasoning of the Attorney General opinions 

persuasive and reject the Senate's position. See, e . ~ . ,  Op. 

Att'y Gen. Fla. 80-16 (1980); Op. Attly Gen. Fla. 75-153 (1975); 

O p .  Att'y Gen. Fla. 73-47 (1973). 

In opinion 75-153 the Attorney General responded to a 

request from a state representative to determine whether the dual 

office-holding provision of article 11, section 5(a) prevented 

him from serving as a member of the board of trustees of 

community college district. The Attorney General found no 

problem because a member of community college district's board of 

trustees is an officer of a special district created to perform a 

special governmental function. Op. Attly Gen. Fla. 75-153 
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( 1 9 7 5 ) . '  The Attorney General pointed out in opinion 69-49 that 

this Court has distinguished state and county offices from those 

held under special districts created by the Legislature. See, 

e.cr., Town of Palm Beach v. Citv of W. Palm Beach, 55 So. 2d 566, 

569 (Fla. 1951) (officers of a city's special sanitary district 

'lare neither state nor county officers. 

officers . . . . I 1 ) .  The Attorney General thus concluded that a 

trustee is not a state, municipal, or county officer within the 

meaning of article IT, section 5(a). 

They are district 

In opinion 75-153 the Attorney General also relied on a 

p r i o r  opinion which concluded that a junior college trustee is 

not a state, municipal, or county officer within the purview of 

article 11, section 5(a). See Op. Attly Gen. Fla. 73-47 (1973). 

The Attorney General determined that a community college district 

is similar to the junior college district discussed in opinion 

73-47 because both kinds of districts are independent, separate 

legal entities created to operate a community or junior college. 

O p .  Att'y Gen. Fla. 75-153 (1975). In addition, the Florida 

Statutes use "junior colleget1 and "community college" 

interchangeably. 5 240.303, Fla. Stat. (1993). Therefore, 

simultaneous service on the community college board and in the 

The Attorney General relied on section 230.753(1), Florida 
Statutes (1973), to find that a community college district was an 
independent, separate legal entity created to operate a community 
college. 
section 240.313(1) , Florida Statutes (1993). Section 240.313(1) 
and former section 2 3 0 . 7 5 3 ( 1 )  are identical. The statute says: 
"Each community college district authorized by law and the 
Department of Education i s  an independent, separate, legal entity 
created for the operation of a community col1ege.I' 

That statute has been amended and is now found at 

5 



Legislature does not violate the dual office-holding prohibition 

in article 11, section 5(a). Op. Att'y Gen. Fla. 75-153 (1975). 

In opinion 80-16 the Attorney General considered whether 

a 1979 amendment to section 240.317 changed the analysis on which 

opinion 75-153 was grounded. The amendment provided that: 

It is the legislative intent that any community 
colleges, constituted as x) olitical subdivisions 
of the state, continue to be operated by district 
boards of trustees . . . and that no department, 
bureau, division, agency, or subdivision of the 
state shall exercise any responsibility and 
authority to operate any community college of the 
state except as specifically provided by law o r  
rules of the State Board of Education. 

(Emphasis added.) The Attorney General concluded that the phrase 

llconstituted as political subdivisions of the state" did not 

change the fact that statutes continue to provide that community 

colleges are districts and the governing board is a district 

board. Op. Att'y Gen. Fla. 80-16 (1980). In addition, the 1979 

amendment did not change the nature of the community collegest 

boards of trustees because it did not convert the boards of 

trustees into state, county, or municipal agencies. Id. The 
Attorney General a l so  noted that section 1.01(9), Florida 

Statutes (1979), provides that the term Ilpolitical subdivisions" 

includes "all other districts in this state." & Therefore, 

the Attorney General concluded, the basis for opinion 75-153 did 

not change and there is no prohibition on dual office-holding. 

We find that the Attorney General correctly classified 

members of a community college's board of trustees as district 

officers. In addition to the rationale of the Attorney General 
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opinions discussed above, we also note that the Legislature, 

through its statutes, apparently considers trustees to be 

district officers. See 5 2 4 0 . 3 1 3 ( 1 ) ,  Fla. Stat. (1993) ("Each 

community college district authorized by law and the Department 

of Education is an independent, separate, legal entity created 

for the operation of a community college.Il) (emphasis added);  5 

240.317 (!'It is the legislative intent that community colleges, 

constituted as political subdivisions of the state, continue to 

be operated by district boards of trustees . . . . ' I )  (emphasis 

added) 

You raise related issues in your brief of separation of 

powers4 and Florida's resign-to-run law.5 Because these issues 

are not directly raised in your request for an advisory opinion, 

we decline to address them. 

In conclusion, we answer your inquiry by finding that a 

member of a community college board of trustees is a district 

officer for purposes of the Governor's appointment authority 

pursuant to article IV, section l ( f )  of the Florida Constitution. 

A board member is an officer of a special district created to 

perform the special governmental function of operating a 

' Article 11, section 3 of the  Florida Constitution says: 

The powers of the state government shall be 
divided into legislative, executive and judicial 
branches. No person belonging to one branch 
shall exercise any powers appertaining to either 
of the other branches unless expressly provided 
herein. 

5 9 9 . 0 1 2 ( 3 )  (a), Fla. Stat. (19931, 
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community college and is not a state, municipal, or county 

officer within the meaning of article 11, section 5(a). Thus, 

the dual office-holding prohibition does not keep a state, 

county, or municipal officer from serving on a community college 

board of trustees. 

@& Justice 

PARKER ‘LEE MCDONALD 
Justice 

STEPHgN H. GRIMES 
Justice 

GERALD KOGAN w 

(i 
Justice 
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Original Proceeding 

Kerey Carpenter  and J. Hardin Peterson, Office of the Governor, 
Tallahassee, Florida, 

for Petitioner, Governor Lawton Chiles 
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