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PER CURIAM. 

 The Supreme Court Committee on Alternative Dispute Resolution Rules and 

Policy (Committee) has submitted proposed amendments to Florida Rule for 

Certified and Court-Appointed Mediators 10.610.  We have jurisdiction.  See art. 

V, § 2(a), Fla. Const.; see also § 44.106, Fla. Stat. (2009). 

BACKGROUND 

 The Committee has undertaken a comprehensive review and revision of the 

rules governing mediator advertising and marketing practices.  In part, this review 

is in response to a letter from this Court, dated February 10, 2009, requesting that 

the Committee study whether the Florida Rules for Certified and Court Appointed 

Mediators (mediator rules) should be amended to preclude retired judges from 

using the title “judge” in letterhead, pleadings, advertising, business cards, and 
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other materials in connection with their mediation services.  The Court also 

separately directed The Florida Bar to study the issue as it relates to retired judges 

who practice law; however, the Committee was specifically asked to consider the 

matter in light of the fact that membership in The Florida Bar is not a requirement 

for any area of mediator certification.
1
 

 As a result of its review, the Committee has proposed amendments to rule 

10.610, as well as a new Committee Note.  The Court published the proposed 

amendments for comment, but received none.  After considering the Committee’s 

proposal, we adopt the amendments as proposed; however, we replace the 

Committee Note with our slightly revised Commentary. 

AMENDMENTS 

 In order to reflect the expanded content of rule 10.610, the title is changed 

from “Advertising” to “Marketing Practices.”  The rule itself, as amended, includes 

six new subdivisions.  Subdivision (a) incorporates text from the current rule with 

only minor revisions.  This subdivision generally precludes the use of any false or 

misleading marketing practices.  Subdivision (b) prohibits a mediator from 

engaging in any marketing practice that identifies the mediator as “Supreme Court 

Certified,” unless such practice also identifies one or more specific areas in which 

                                           

 1.  See In re Petition of the Alternative Dispute Resolution Rules & Policy 

Committee on Amendments to Fla. Rules for Certified & Court-Appointed 

Mediators, 969 So. 2d 1003 (Fla. 2007). 
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the mediator is certified.  Similarly, under subdivision (c), mediators are prohibited 

from engaging in a marketing practice that advertises the mediator as “certified,” 

unless the mediator obtained such certification through successful completion of an 

established certification process and the advertisement clearly identifies the entity 

issuing the certification.  Subdivision (d) provides that advertising or marketing 

materials will be deemed “misleading” if the mediator states or implies that prior 

adjudicative experience makes one a better or more-qualified mediator.  

Subdivision (e), like subdivision (a), incorporates language taken without change 

from the existing rule.  It states that mediators shall be prohibited from engaging in 

marketing practices that promise clients specific results or outcomes.  Finally, 

subdivision (f) precludes a mediator from engaging in any other marketing practice 

that “diminishes the importance of a party’s right to self-determination or the 

impartiality of the mediator, or that demeans the dignity of the mediation process 

or the judicial system.” 

 The Committee also offers a new Committee Note to the rule, which we 

have replaced with revised Commentary.  The Commentary explains that a former 

judge serving as a mediator must not use the prestige of the judicial office to 

advance his or her private interests.  The mediator may not appear in judicial robes 

in an advertisement for his or her mediation services; the mediator also may not 

use the title “judge” with or without modifiers to the mediator’s name in any 
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advertisement.  Indeed, the use of the title judge in any marketing practice, 

including, but not limited to, letterhead and business cards, is inappropriate.  

However, an accurate representation of the mediator’s judicial experience in 

references to background and experience in bios and resumés would not be 

inappropriate. 

Finally, we note that nothing in the Court’s amendment to rule 10.610 is 

intended to modify the requirements for advertising imposed in Canon 5F of the 

Code of Judicial Conduct, which currently prohibits Senior Judges from 

advertising, soliciting business, or participating in “any other activity that directly 

or indirectly promotes his or her mediation services,” except as allowed in that 

section.  See Fla. Code of Jud. Conduct, Canon 5F(2). 

CONCLUSION 

 Accordingly, we amend Florida Rule for Certified and Court Appointed 

Mediators 10.610 as reflected in the Appendix to this opinion.  New language is 

indicated by underscoring; deletions are indicated by struck-through type.  The 

Commentary is offered for explanation only and is not adopted as an official part 

of the rules.  These amendments shall become effective immediately upon the 

release of this opinion. 

Finally, the Court thanks the Committee for its continued dedication in 

advising the Court on alternative dispute resolution policies and procedures.  We 
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are especially grateful to the Committee for its counsel in this case and for 

assisting the Court in further refining Florida’s successful mediation system.   

 It is so ordered. 

QUINCE, C.J., and PARIENTE, LEWIS, CANADY, POLSTON, LABARGA, 

and PERRY, JJ., concur. 

 

NOT FINAL UNTIL TIME EXPIRES TO FILE REHEARING MOTION, AND 

IF FILED, DETERMINED. 

 

Original Proceeding – Florida Rules of Certified and Court Appointed Mediators 

 

Judge William D. Palmer, Chair, Supreme Court Committee on Alternative 

Dispute Resolution Rules and Policy, Fifth District Court of Appeal, Daytona 

Beach, Florida, and Thomas H. Bateman, III, Acting Chair, Tallahassee, Florida, 

 

 for Petitioner 
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APPENDIX 

Rule 10.610. Advertising Marketing Practices       
 

(a) False or Misleading Marketing Practices.  A mediator shall not engage in 

any marketing practices, including advertising, which contains false or misleading 

information.  A mediator shall ensure that any advertisements of marketing of the 

mediator’s qualifications, services to be rendered, or the mediation process are is 

accurate and honest. 

 

(b) Supreme Court Certification.  Any marketing practice in which a 

mediator indicates that such mediator is “Florida Supreme Court certified” is 

misleading unless it also identifies at least one area of certification in which the 

mediator is certified. 

 

(c)  Other Certifications.  Any marketing publication that generally refers to 

a mediator being “certified” is misleading unless the advertising mediator has 

successfully completed an established process for certifying mediators that 

involves actual instruction rather than the mere payment of a fee.  Use of the term 

“certified” in advertising is also misleading unless the mediator identifies the entity 

issuing the referenced certification and the area or field of certification earned, if 

applicable. 

 

(d) Prior Adjudicative Experience.  Any marketing practice is misleading if 

the mediator states or implies that prior adjudicative experience, including, but not 

limited to, service as a judge, magistrate, or administrative hearing officer, makes 

one a better or more qualified mediator.   

 

(e) Prohibited Claims or Promises.  A mediator shall not make claims of 

achieving specific outcomes or promises implying favoritism for the purpose of 

obtaining business. 

 

(f) Additional Prohibited Marketing Practices. A mediator shall not engage 

in any marketing practice that diminishes the importance of a party’s right to self-

determination or the impartiality of the mediator, or that demeans the dignity of the 

mediation process or the judicial system. 
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Commentary 

 

2010 Revision. Areas of certification in subdivision (b) include county, 

family, circuit, dependency and other Supreme Court certifications.   

 

The roles of a mediator and an adjudicator are fundamentally distinct.  The 

integrity of the judicial system may be impugned when the prestige of the judicial 

office is used for commercial purposes.  When engaging in any mediation 

marketing practice, a former adjudicative officer should not lend the prestige of the 

judicial office to advance private interests in a manner inconsistent with this rule.   

For example, the depiction of a mediator in judicial robes or use of the word 

“judge” with or without modifiers to the mediator’s name would be inappropriate.  

However, an accurate representation of the mediator’s judicial experience would 

not be inappropriate.   

 


